3G-strålning gör storkar barnlösa

Har du åkt förbi en 3G-mast och funderat på dess strålning?

3G-nätet är snart färdigutbyggt i Sverige. Många är rädda för hälsoeffekter. Vissa säger att de kan vara betydande, andra att de är obefintliga. I boken ”spelet om 3G” presenteras en konspirationsteori om hur myndigheter medvetet döljer fakta som pekar på att strålning faktisk har en effekt på människors hälsa. Sex myndigheter belyser ämnet i en gemensam
broschyr. .

I den finns den märkliga formuleringen: ”Det finns idag inga vetenskapliga belägg för att radiovågorna leder till skadliga hälsoeffekter, så länge gränsvärdena iakttas. Detta gäller även när mobiltelefonerna sänder med den högsta tillåtna styrkan.”

Det finna alltså inte tillräckliga belägg som säger att hälsoeffekter saknas för att de sex myndigheterna ska skriva: Det finns tillfredsställande belägg för att 3G-strålningen inte har några hälsoeffekter..

Hur det nu står till med det kommer väl att visa sig antar jag. Denna spanska undersökning antyder i alla fall hur det står till med vita storkar. 40 % av de som häckar i närheten av masterna hade inga ungar. Motsvarande siffra för de som häckade över 300 m från en mast var 3 %. Flera av de par som häckade intill masterna hade dessutom svårt att klara av att bygga sina bon och uppvisade ett passivt beteende.

Men så är ju fåglar lite känsliga. Kanske tur att barn inte kommer med storkarna längre.

Har skrivit mer i 3G-ämnet ">här ">här och ">här

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits