Ang. Rojas debattartikel i DN

Det som kommer fram i Rojas artikel är mycket intressant och politiskt känsligt. Men allvarligt, resultatet - att vissa invandrargrupper är kraftigt överrepresenterade när det gäller vissa brott och att det har med kulturen i deras hemland att göra - överraskar väl knappast?

Hur som helst är det bra att det kommer fram i ljuset. Vi måste våga ta insikten om att invandringen har ett pris, även om det ger vissa syre för sina inskränkta åsikter. Invandringen gör anspråk på resurser och den får konsekvenser, hur vi än bär oss åt. Insikterna är mycket viktiga när vi ska lägga resurser på hur vi ska möta problemen när de dyker upp. För invandring – det ska vi ha och värna om.

Vi ska välkomna dem och inkorporera dem i begreppet "vi".

Inte konstatera att DE måste följa VÅRA regler, utan att VI följer VÅRA regler, enligt VÅRT rättssystem.

Det innebär att VI alla får tillåtelse att sätta avtryck i VÅRT samhälle.

Kommentarer:
Postat av: Janne

Kort, kärnfullt och helt rätt.

Dagens bästa bloggpost! :)

Postat av: khaaki

"överraskar väl knappast?"

ja jag undrar hur det ser i deras hemländer.. jag menar ALLA, precis ALLA har ju ett kriminellt kulturarv. troligtvis så sitter alla i fängelsen, o de som kommer hit till Sverige är de som har lyckats fly från deras fängelsen.

2005-12-13 @ 12:59:25
URL: http://vansterkrok.blogspot.com
Postat av: Janne

khaaki: Otydlig ironi? Jag tror att det David menade var att det i mötet med den nya kulturen och det nya hemlandet ibland uppstår krockar, som kan resultera i tragedier.

Inte att alla invandrare är kriminella per definition.

2005-12-13 @ 15:49:39
URL: http://jankjellin.blogdrive.com
Postat av: David

Khaaki: Du ger uttryck för en syn jag inte delar, och som dessutom bygger på något som inte stämmer (förutsatt att du inte är ironisk).

Om det finns en överrepresentation av vissa grupper inom vissa brott, så måste det bero på något. Och i de fall det finns det, så beror det alltså enligt Rojas artikel på ett socialt kulturarv i hemlandet (alltså inte genetiska skillnader eller exvis diskriminering här i Sverige.) Detta tror jag vi vinner på att vara öppna med.

2005-12-13 @ 16:06:36
Postat av: Janne

Alltså, jag måste tillägga att jag tror faktorerna är flera än en, varav kulturarvet och ett diskriminerande eller segregerande samhällsklimat är två (eller tre).

Alla - även kriminella - agerar utifrån deras egna, unika förutsättningar. Det går inte att förenkla kriminaliteten till att handla om kultur, samhällsklimat eller något annat, i hopp om att försöka bekämpa den.

Men att, som David föreslår, försöka skapa ett VI som omfattar alla, är en bra ände att börja i. Oavsett om vi talar om kriminella eller invandrare.

2005-12-13 @ 21:00:36
URL: http://jankjellin.blogdrive.com

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits