Vad gäller egentligen?

15 februari skrev jag under den här rubriken.

Igår, 21 februari, skrev aftonbladet under den här rubriken.

Kan inte det här. Låt oss säga att det inte är en slump. Vad gäller då egentligen?

Spöa Slovakien!

Vinnare ska vinna.

När jag var liten, 13-14 kanske, gillade jag att spela tennis. En sommar hade jag ingen att spela med.

Min pappa gillar att jobba i trädgården och är inte särskilt intresserad av bollsporter, åtminstone inte tennis. Antalet gånger han har spelat tennis är mycket få. Men en dag denna sommar lyckades jag - med tjat - få upp honom på en cykel med ett tennisracket fastklämd på pakethållaren, bollar i fickan för att hoja bort till en tennisbana i närheten. Solen brände på mot den svarta asfalten. Vi började spela. Jag var bättre, och de två första gemen gick löjligt snabbt. Då började jag plötsligt känna lite sympati för pappa som bara missade, och började själv missa lite med flit. Tänkte bara släppa upp honom lite, så det skulle bli match. Han fick vinna några bollar som blev ett gem, som blev två. Han vann med 6-2.

Något hände. Jag började förlora med flit. Kunde sedan inte längre vinna. Fast jag var så uppenbart mycket bättre.

Känslan när det stod klart att Vitryssland hade slagit ut Sverige är mycket lätt att framkalla. Schweiz är bättre än vitryssland. De slog Kanade i gruppspelet.

Och tänk känslan att stå och jubla åt guldet med vetskapen om att vi inte la oss utan spöade Kanade i kvarten, jämfört med motsatsen.

Kära Bengt-Åke Gustavsson. Se till att tvåla till Slovakien så det sjunger om det, oavsett vad de väljer att göra. Vinnare ska vinna. Ska vi vinna turneringen måste vi ändå slå Kanada eller Kanadas övermän.

3G-strålning gör storkar barnlösa

Har du åkt förbi en 3G-mast och funderat på dess strålning?

3G-nätet är snart färdigutbyggt i Sverige. Många är rädda för hälsoeffekter. Vissa säger att de kan vara betydande, andra att de är obefintliga. I boken ”spelet om 3G” presenteras en konspirationsteori om hur myndigheter medvetet döljer fakta som pekar på att strålning faktisk har en effekt på människors hälsa. Sex myndigheter belyser ämnet i en gemensam
broschyr. .

I den finns den märkliga formuleringen: ”Det finns idag inga vetenskapliga belägg för att radiovågorna leder till skadliga hälsoeffekter, så länge gränsvärdena iakttas. Detta gäller även när mobiltelefonerna sänder med den högsta tillåtna styrkan.”

Det finna alltså inte tillräckliga belägg som säger att hälsoeffekter saknas för att de sex myndigheterna ska skriva: Det finns tillfredsställande belägg för att 3G-strålningen inte har några hälsoeffekter..

Hur det nu står till med det kommer väl att visa sig antar jag. Denna spanska undersökning antyder i alla fall hur det står till med vita storkar. 40 % av de som häckar i närheten av masterna hade inga ungar. Motsvarande siffra för de som häckade över 300 m från en mast var 3 %. Flera av de par som häckade intill masterna hade dessutom svårt att klara av att bygga sina bon och uppvisade ett passivt beteende.

Men så är ju fåglar lite känsliga. Kanske tur att barn inte kommer med storkarna längre.

Har skrivit mer i 3G-ämnet ">här ">här och ">här

Tones of Home´s demo

Tones of Home_framsida
17537-3

Det är med en ödmjuk stolthet som jag konstaterar att vår demo är färdig. Fyra vuxna (?) män (flera av bandmedlemmarna har hus, familj och barn) som leker sina pojkdrömmar. Vi började repa i mars förra året och var i studion fyra dagar i oktober. Vi mixade allt själva hemma hos Jonas (varje måndagkväll i typ två månader...).

Vi ska få tillbringa en dag i radio p4 Kalmar´s studio och förhoppningsvis bli lite spelade där. Vårt mål är att i vår i alla fall få någon spelning i vår..

Oavsett vad som händer är demon en seger i sig.

Till alla Kalmariter vill jag dessutom säga välkomna till café Söderport på Långfredagen. Då spelar Jazz´n Roll (det andra bandet jag har förmånen att få vara med i).

Till dess: ROCK ON!

J.M. Coetzee ”Mr Foe”

I hans tredje roman (på svenska i alla fall) berättar Coetzee om en kvinna som berättar om hur hon gled ned i vattnet och hamnade på Robinson Crusoes ö, och om hur hon berättar historien för Mr Foe som sedan berättade om Robinson Crusoe. Detta är, som ni förstår, en rätt klurig roman, mycket diffus i sina kanter. Vad har substans och vad är fiktion? Det är berättande i absolut högsta klass. Hans typiska drag som jag gillar finns där; förmågan att sätta fingret på existentiella frågor, belysa mänskliga egenskaper och den ständiga strävan framåt. Likaså återfinns den ofta återkommande relation med den fattiga svarta vilden och den kultiverade vite personen, de omaka sexuella relationerna och kommunikationens essens. Tycka vad man vill om den, men en lysande roman är det.

Karikatyrtankar

Såhär tycker jag om karikatyrhistorien.

Tryck- och yttrandefriheten ska vi värna som en av vårt samhälles juveler. Men vi ska inte missbruka den. Bara för att vi har rätt att med denna princip i ryggen kränka andra människor (muslimer, homosexuella och samer eller vad det nu må vara) betyder det inte att det är bra att göra det.

Att publicera karikatyrerna var olämpligt. Att sedan göra det på nytt var direkt korkat. Den kristna västvärlden kan inte avgöra åt den muslimska världen hur de ska reagera över olika saker. Vi kan välja hur vi handlar med tanke hur de kan tänkas reagera. Så är det med alla relationer.

Jag tänker mig det hela som ett jordgetingbo. Vi vet att om vi stampar i marken vid ett sådant bo så kommer getingarna att blir förbaskade, och flera av de kommer säkert att försöka sticka oss. Därför kan vi välja att inte göra det. Nu har vi valt att stå och hoppa intill boet. För att manifestera våran rätt till det.

Det är lagligt. Men korkat.

Jag hörde Tomas Idergard raljera i soffan i morse. Han använder språkbruket ”.. vi i den civiliserade världen…” Det är respektlöst, trångsynt och konfliktsökande att raljera på det sättet och det ger ingen vinning för någon i en situation som denna. Här måste kommunikationsinsatser till, mellan väst och den muslimska världen. Ömsesidig förståelse mellan två olika typer av samhällen.

Kärnkraft är rent!!!!! ÖÖÖHHHH

Enligt DN kom miljön upp i gårdagens radiodebatt (som jag tyvärr missade). Det känns bra att detta ämne är politiskt aktuellt. För då inser man lätt orimligheten i moderaternas tankar kring samhällsbyggande.

Reinfeldt påstår att kärnkraft är rent, för det har George Bush sagt (enligt DN).

Han förutsätter med andra ord att det inte finns några säkerhetsrisker (globala eller lokala) med kärnkraft. Han har dessutom inte tänkt på att uranet måste brytas någonstans (något som vi i Sverige tycker är ett alltför stort ingrepp i naturen för att det ska ske här). Han tänker nog inte på kostnaden för forskning och administration kring djupförvaret. I priset för kärnkraftselen ingår detta och går till en särskild fond. Idag finns det ca 36 miljarder i fonden. Om det nu är så rent, varför behöver man då lägga miljard efter miljard enbart på forskning om hur vi ska ta hand om skiten.

Och hur ska han förklara för Nordkorea och Iran att vi inte anser att de ska ha kärnkraft om vi själva ska ha det. Säkerheten i deras verk kan vi ju inte direkt påverka.

Nej. Moderaterna gör nog mest nytta i Sverige som oppositionsparti. En position från vilken de kan utmana regeringen med vad helst de kan plocka poäng på hos den egengiriga delen av allmänheten. För något förtroende för moderaterna, när det kommer till att ta ansvar för hur vi ska bygga Sverige - det har inte jag i alla fall.

hits