Inspelning p4 Kalmar

Igår fick fyra snubbar leka rockstjärnor en dag. Det var fantastiskt. Vi spelade in fyra låtar. Under vecka 15 blir vi spelade på radio p4 kalmar.


Det är så häftigt att visstas i en studio. Så mycket prylar. Skönhet.

Micar


17537-8



Det står lite mer på
bandbloggen

Välj vindkraft!

Klimatet, uppmålat som ett jättelikt tankfartyg, har bragts ur kurs. Men alla människor kan genom sina val bidra till att fartyget återtar sin ”riktiga” kurs. Det valet är att välja vindkraft.

Det var min tolkning av andemeningen av lördagens
föreläsning arrangerad av Kalmar sjöfartshögskola och Kalmar energi . Bakom podiet stod väderkändisen Pererik Åberg och vindkraftsförespråkaren Per Ribbing.

Tillställningen var i själva verket live-reklam för vindkraft, och att varje människa kan välja och därmed påverka sitt och andras liv.

Temperatur och koldioxidhalten följer varandra som ett tvillingpar som går hand i hand. De senaste 450 000 åren har det gått upp och ned. Men koldioxidhalten har aldrig överstigit 300 ppm. Tills nu. 2005 var halten 370 ppm. 2045 tror många att vi kan vara uppe i 450 ppm.

Följderna: Sedan 1850 representeras top 10-listan i årsmedeltemperatur av de senaste 15 åren. Glacierer försvinner. Till exempel Kilimanjaros och Himalayas glaciärer är sötvattensreservoarer. Först blir det översvämningar, sen tar vattnet slut. Permafrostens försvinnande i Alaska ger ”drunken forrest”, dvs vissna, döda barrskogar. I Sverige får vi mer nederbörd, mildare och mindre snö. Vi får ett torrare medelhavsområde och ett blötare nordeuropa. I Spanien försöker man idag lösa torkan på sommaren med att leda ned vatten från norra Spanien. Vi får massiva folkvandringar på grund av torka i till exempel Afrika. Vi får värre orkaner. Havet stiger 8 meter, vilket innebär att hela länder dränks.

Fossila bränslen är orsaken.

Föreläsningen var katastrofbetonad. Medvetet valde Pererik att spela upp de värsta tänkbara scenarierna snarare än de troligaste. Men det går inte att förneka att det finns en liten sannolikhet att det faktiskt är det värsta scenariot som kommer att bli verklighet.

Vad kan vi som individer välja att göra. Spara el och välj vindkraftsel, åtminstone förnyelsebar el. Du som konsument kan välja själv!! Se till exempel Sveriges vindkraftskooperativ och Kalmar energi .

Vi måste få bort kolen!! Många förespråkar kärnkraft. Jag säger, lägg inte ner dem just nu. Men vi och världen ska inte satsa på kärnkraft. Vi ska satsa på förnyelsebart. Sol, vind och vatten. Uranbrytning är skitigt, det skapar plutonium, det finns risker för haverier och skapar möjligheter för länder att skaffa kärnvapen. Vindkraft är helt rent! Sol är rent! Vatten är rent, men förstör mycket naturmiljöer. Tekniken finns. Viljan måste komma från konsumenterna!!

Det är du som väljer vilken riktning du vill bidra med att peta skeppet åt.

Var finns arbetarklassen?

Igår föreläste Anneli Jordahl på Byteatern i Kalmar. Temat var arbetarklassens osynliggörande. En intressant föreläsning till samma kostnad som en biofilm. Under rubrik för föreläsningen ryms så otroligt mycket, till exempel psykologi, tradition, sociologi, demokrati, politik och säkert mer ändå.

Flera intressant aspekter kom upp. Till exempel den att vi har en stor benägenhet att välja yrken som är besläktade med våra föräldrars. Att läkares barn ofta blir läkare kanske inte är ett så stort problem. Men det är inte svårt att inse det problematiska i att akademiker kommer från akademikermiljöer. Det är akademikerna som har inflytande i samhället. Det är akademiker som väljer vad som skrivs i tidningar, vad som forskars om och vad som lagstiftas om. Inte arbetarklassen. Arbetarklassen, och för övrigt alla lågutbildade grupper, blir alltså marginaliserade.

Hur stort är problemet? Vet inte. Men den så ofta hörda kommentaren ”vadå klass, det finns väl inte längre” vittnar om att den faktiskt är osynliggjord och marginaliserad. Antalet människor som kan definieras som arbetarklass är jättemånga. Hur många medlemmar har LO? Jag har hört någon siffra på 2 miljoner någon gång.

Problemet är troligtvis ökande. Eftersom konkurrensen om akademikeryrkena är så hård, så kommer också utsållningen att vara hård. De som med vana för sig i en akademikermiljö kommer i högre grad att få de jobben. De utbildade som kommer från en småstadsfamilj där pappa svetsar och mamma jobbar i äldrevården har inte alls lika lätt att föra sig i en akademikermiljö.

Sverige har varit bra på klassresor. Holland och Sverige är de två länder, vilka tack vara sina system med studielån har de gynnsammaste miljöerna för klassresor. Och så har vi ju Göran Greider också..

En annan sak. En ny blogg har skapats, för de som vill följa Tones of Home.

Kan också rekommendera den här.. :)

jazz 5:an, Brucan och Steinbeck

Basarnas bas: Fender Jazzbas, USA-tillverkad:

jazz 5:a



Och framför allt: den är MIN!

Läser Vredens Druvor. Inte för inte som karlen (Steinbeck alltså..) fick nobelpriset. Den innehåller mycket sanningar om människans natur och om demokratins storhet som samhällsstruktur – det ömsesidiga beroendet. Lyssnade samtidigt på Springsteens ”Ghost of Tom Joad” (Tom Joad är romanens huvudperson) för att ytterligare förstärka känslan av att vara Kalifornien när det nu var det hela utspelade sig, 20-30-talet kanske? Det blev en helhetsupplevelse. Får väl bli filmen också någon gång..

Vem har lurat barnen?

Jaja, jag hade fel.

Laleh (och Kalle Höglund tror jag han heter..) uppträdde i Kalmar igår. Jag var där med en kompis.

Föreställningen var i sin helhet fullkomligt lysande. Vårt samtal efter framträdandet liknade mest tonårstjejers fnittriga dyrkan av ett pojkband. Vad är det hon symboliserar?

hits