78 miljarder, moral och medelklassmän

Det här är siffror ur budgetpropositionen för 2006:

26 miljarder går till bistånd.
7 miljarder går till invandrare och flyktingar.
22 miljarder till studiestöd.
4,5 miljarder till natur- och miljövård.
129 miljarder går till ekonomisk trygghet vid sjukdom och handikapp.

Enligt skatteverket:
78 miljarder förlorar staten på svartjobb.

Hur kan detta var möjligt? Siffran ovan rapporterades av DN 21 november. I samma nummer rapporteras om en undersökning Demoskop har utfört på uppdrag av Skatteverket. Den typiska svartköparen är välbetald man, bor i villa och köper svart därför att personer i framträdande ställning bryter mot samhällets normer och att de tycker skatterna är för höga.

Höga skatter är naturligtvis en förklaring. Men det handlar om hur vi ser på samhället också.

Medelklassmän saknar tydligen insikten om att de är delaktiga i en kollektiv välfärd.

När jag ska gå till jobbet går jag ut på en asfalterad väg. På vägen dit släcks plötsligt gatljusen som lyst upp staden hela natten. Jag kommer till en korsning, trycker på en knapp och en grön gubbe talar om för mig att jag nu kan gå, för det kommer inga bilar för dem ser en röd måne som betyder att de inte får köra. På lunchen går jag ned till centrum, till vårdcentralen, där jag för 80 kronor får besöka en läkare som skriver ut penicillin till mig. När jag kommer hem ringer mormor och berättar att en jättetrevlig flicka har varit och städat hos henne och sedan ser jag på nyheterna om hur smittskyddsinstitutets experter upplyser om fågelinfluensan.

Hela tiden överöses jag med tjänster som vi tillsammans har betalt, beslutat av politikerna vi valt.

Ändå har vi närt en attityd där vi känner stolthet över att ha gjort ett klipp när vi köper en svart tjänst. De höga skatterna finns lägligt nog till hands att gömma bristande moral och trångsynthet bakom. Vilket självbedrägeri.

Vi har demokrati. Är vi missnöjda på skattenivån, eller fördelning av statsfinanserna, får vi påverka politiker med lobbying, val eller kanske själva vara aktiva inom politik. Förutsättning för att en demokrati ska fungera är att vi inrättar oss i den ram som folkvalda politiker har gett oss, även om vi har svårt att få plats ibland.

Min slutsats blir utifrån detta, att om man vill minska denna enorma förlust av pengar till det allmänna, så är det attityder hos välnärda villaägande män och dess ”sfär” man ska påverka. Lägenhetsboende lågavlönade kvinnor köper mycket sällan svarta tjänster. Vi ska börja smitta varandra med en stolthet över att tillsammans bygga upp alla dessa tjänster, en heder över att betala våran del för de tjänster som vi kan få möjlighet att använda, eller kanske en dag måste använda.

Jag tycker också att undersökningen signalerar att vi bör sänka skatten, åtminstone på vissa tjänster och varor. Förhoppningsvis blir vi då mer benägna att betala vita priser. Men jag tror inte detta räcker. Det är hela svartjobbskulturen hos vissa samhällsgrupper måste luckras upp. Vi behöver underblåsa en attityd där vi faktiskt accepterar att en viss del av våran inkomst går till det allmänna.

Det blir så fantastiskt korkat när medelklassen som lever i en föreställning att man måste fuska för att gå runt, och samtidigt har två nya bilar i garaget och en ny swimmingpool på baksidan av huset, försöker svära sig fria från ett eget ansvar genom att skylla på att vi har för höga skatter.

Förespråkande av dålig moral för egen vinnings skull smittar av sig som gäspningar. Istället ska vi smitta varandra med en vidsynthet och klarsynthet över att vi är här tillsammans, och gemensamt bidrar till varandras utveckling. Att vi är ett mer ihopkittat kollektiv än vi tror.

Kommentarer:
Postat av: Daniel Bajs-Nilsson

"Medelklassmän saknar tydligen insikten om att de är delaktiga i en kollektiv välfärd."

Jag tror inte de saknar insikten, jag tror bara de saknar den sympati som krävs för att kunna känna för andra människor på samma sätt som de känner för sig själva.

Jävligt bra skrivet, David.

2005-12-04 @ 05:20:21

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits