Barometern är mot miljöansvar?

Barometern, sydöstra Smålands ledande dagstidning, är i och med ledaren från 27 september igång med sin propaganda mot miljöansvar igen. (Se även http://davlid.webblogg.se/2005/july/algerna-vart-ansvar.html.). De argumenterar lite då och då mot att samhället lägger resurser på att motverka de stora miljöproblemen. Jag får intrycket av de faktiskt tycker att samhället inte bör ta ansvar för förändringar som vår livsföring orsakar.

Sommestad har trampat på blå tånaglar när hon anklagat USA för hur de hanterar klimatfrågan. Hon tycker det är oansvarigt av USA att inte skriva på Kyoto-avtalet.

Klimatfrågan är en global fråga. Det hela bygger på att alla länder, särskilt de som påverkar mycket, tar ett ansvar. Annars har vi små chanser att lyckas begränsa förändringarna, och därmed konsekvenserna för naturen och jordens befolkning.

Kyotoavtalet må vara trubbigt, men det är inte verkningslöst. Barometern anser att det är en dyrbar symbolpolitik. Ja, det är till viss del ett symboliskt avtal. En mycket viktig symbolik. Att vi ska jobba gemensamt med att motverka klimatförändringarna, eftersom konsekvenserna är globala. Och tanken är att det ska kosta mer för de som påverkar mycket – inte helt orimligt. Konsekvenserna är inte heller särskilt billiga. Och särskilt de fattiga länderna får betala ett högt pris. De får de största negativa konsekvenserna trots att de bidrar med en liten andel. Och dessutom så är det det ända globala verktyget, vad jag vet, som världen har.

Nej, ingen tror att Kyotoavtalet löser alla problem, vilket barometern påstår vara någon slags allmän åsikt. Men att anse att USA gör rätt som inte skriver på Kyotoavtalet – det är destruktivt.

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits