Idol är dåligt

Uttagningarna till programmet idol har börjat.


TV-personligheter är förebilder. De blir delar av unga människors uppfattning om verkligheten. När man väljer att göra en tv-produktion på ett visst sätt kan man välja att göra karaktärerna till bra förebilder eller dåliga förebilder. TV 4 har, medvetet, valt att låta juryn vara dåliga förebilder och förmedla budskapen om aspiranternas kvaliteter på ett förnedrande sätt. De kunde ha gjort valet att låta juryn förmedla samma budskap på ett för individen respektfullt sätt. De valde, genom att låta personerna i juryn vara dåliga förebilder, att göra världen till en lite lite sämre plats att vistas på, istället för det motsatta.


Allt i underhållningsvärdets namn.


Programmet är en intressant spegling av samhället. Aspekten ovan, att man för att tjäna pengar väljer att på ett medvetet sätt förnedra enskilda individer, är ett exempel.


Programmet speglar också en brist på självkänsla hos unga människor. Många unga personer klarar inte själva av att avgöra om de duger eller inte. Deras personligheter blir amöboida för att kunna passas in i ett snävt fack, vars utseende i detta fall bestäms av juryn. De lägger svaret på frågan om de duger i juryns hand, för de kan inte svara på den själv. Igår var det en kille som sjöng fantastiskt bra, det tyckte juryn också, men de ansåg att saknade sexighet eller något i den stilen, varpå killen senare responderade med något i stil med ”vill de ha mig sexig ska de få mig sexig”.


Det är säkert precis så svårt som de säger att bli en bra (här =populär hos allmänheten) artist. Det är säkert sant att en sådan artist måste kunna tåla hård kritik. Men detta är inget försvar att välja en produktion med osympatiska förebilder istället för sympatiska förebilder i en tv-produktion. Sållningen av ”bra” och ”dåliga” artister saknar egenvärde, även om juryn verkar leva i tron att de göra samhället och mänskligheten en tjänst.


Jag tror inte att detta är ett stort samhällsproblem. Men det stör mig som fan att tv 4 väljer något dåligt när de har möjligheten att välja något bra.

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits