Var finns arbetarklassen?

Igår föreläste Anneli Jordahl på Byteatern i Kalmar. Temat var arbetarklassens osynliggörande. En intressant föreläsning till samma kostnad som en biofilm. Under rubrik för föreläsningen ryms så otroligt mycket, till exempel psykologi, tradition, sociologi, demokrati, politik och säkert mer ändå.

Flera intressant aspekter kom upp. Till exempel den att vi har en stor benägenhet att välja yrken som är besläktade med våra föräldrars. Att läkares barn ofta blir läkare kanske inte är ett så stort problem. Men det är inte svårt att inse det problematiska i att akademiker kommer från akademikermiljöer. Det är akademikerna som har inflytande i samhället. Det är akademiker som väljer vad som skrivs i tidningar, vad som forskars om och vad som lagstiftas om. Inte arbetarklassen. Arbetarklassen, och för övrigt alla lågutbildade grupper, blir alltså marginaliserade.

Hur stort är problemet? Vet inte. Men den så ofta hörda kommentaren ”vadå klass, det finns väl inte längre” vittnar om att den faktiskt är osynliggjord och marginaliserad. Antalet människor som kan definieras som arbetarklass är jättemånga. Hur många medlemmar har LO? Jag har hört någon siffra på 2 miljoner någon gång.

Problemet är troligtvis ökande. Eftersom konkurrensen om akademikeryrkena är så hård, så kommer också utsållningen att vara hård. De som med vana för sig i en akademikermiljö kommer i högre grad att få de jobben. De utbildade som kommer från en småstadsfamilj där pappa svetsar och mamma jobbar i äldrevården har inte alls lika lätt att föra sig i en akademikermiljö.

Sverige har varit bra på klassresor. Holland och Sverige är de två länder, vilka tack vara sina system med studielån har de gynnsammaste miljöerna för klassresor. Och så har vi ju Göran Greider också..

En annan sak. En ny blogg har skapats, för de som vill följa Tones of Home.

Kan också rekommendera den här.. :)

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits