Elvis lever...

och bor på månen, jorden är platt och antropogen påverkan på klimatet är inget stort problem.

Hallå! Kan vi börja inse? Hur tydliga behöver forskarvärlden vara? Det här kund jag ha skrivit redan i början på 90-talet då vi diskuterade klimateffekter på en lektion i miljövetenskap på gymnasiet.

Och det är ingen annans ansvar, ingen annans fel. Ingen annan väljer åt dig. Inte staten, inte volvo och inte Kina. Det är bara du som väljer om du ska ta bilen idag eller cykla. Släcka eller inte släcka stand-by lampan. Flyga eller inte flyga. Köpa en massa grejer, eller inte köpa en massa grejer.

Och jag är så jädra trött på att höra argumentet om att skita i goda val, bara för någon annan skulle vara värre. Bara för att USA är värst.

Den ena drar med den andra. Det är så det fungerar. Om detta ska förändras måste alla förändras, oavsett vem som börjar.

Och hur tröttande är det inte att höra på alla som säger hur hemskt och skrämmande förändringarna är, men kan ändå inte se några argument varför han eller hon skulle börja göra andra livsval.

Så, som Svennis säger: Man ska bara lägga energi på det man faktiskt kan påverka. Och vi kan inte välja hur andra ska göra, vare sig amerikanare eller någon annan. Men vi kan fundera på vad vi själva gör, och kan göra annorlunda. Det är det ända som kan göra att någon annan vill göra likadant.

Sådär. Predikat och moraliserat för ett tag framöver. pusspuss.

Kommentarer:
Postat av: feromonbarometern;-)

Någon tänkare skrev att det enda stället där det överhuvudtaget existerar någon bra moral nuförtiden är mellan lakanen, vid älskog... kanske är det därför vi frossar i Big Brotherknull och silikonbröst. Kanske är det just det som är det enda som får folk att reagera. Kanske skulle miljödebatten få lite drag och vind i seglen av en nakenchock...

2007-02-11 @ 08:46:18

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits