Avveckla miljön

Igår kväll målade aktuellt upp södra Italien som en enda stor soptipp. Vägarna en bit bort från turiststråken omgärdades sopvallar. Fåren utanför industrin i inslaget födde missbildade lamm och va otjänliga som människoföda. Det går att säga mycket om detta.

Vad aktuelltredaktionen INTE sa i inslag var ordet miljö. Åtminstone inte vad jag hörde. Avsiktligt eller inte är det värt ett litet beröm. Istället för miljöproblem, pratades det om sopproblem. Om problem med gifter som kom ut i fabrikens omgivning. Och om alla giftiga sopor som bara eldas upp lite här och var där man måste bli av med dem.

Jag vill nämligen avveckla ordet miljö i dessa sammanhang. När det som går under kategorin miljöproblem ska kommuniceras uppstår ett pedagogiskt problem. Miljö betyder omgivning. Men allt är omgivning. Miljö är allt och därför inget. I ordet finns inga konkreta referenspunkter i vår vardag. Konkret börjar det bli när vi bestämmer oss vad som omges, eller vems miljö som avses och på vilket sätt "miljöproblemet" är ett problem.

Inslaget från södra Italien visade ett problem med sopor och gifterna som hanteringen av soporna medförde. Ett problem för människor och djur. Det är konkret.

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits