t-shirt 1000 spänn

Det är inte lätt när man står där i affären och man skulle behöva en ny t-shirt för de man hör börjar bli lite trista, vilka konsekvenser handlingarna får.

För hur sjutton gör man en t-shirt?

En sak är säker i alla fall. Om t-shirten kostar 49 kronor, då kan man vara alldeles säker på att framtagningen av tröjan - från att bomullsfälten ska vattnas, gödas och besprutas, bomullen plockas och transporteras, bli tyg och tröjan ska stickas och färjas och transporteras - har inneburit att det är miljön och arbetarna som betalat det högsta priset för att du ska få den för nästan inget.

Bara ett kilo bomull odlad med konstbevattning krävs 10 000 - 17 000 liter. Som jämförelsen använder vi i Sverige mellan 50 och 150 liter per person och dygn. Det krävs mängder med energi och dessutom en hel radda kemikalier. Färgningen ska vi inte snacka om.

Det mesta går orenat ut i ekosystemen.

Hade produktionen skett i Sverige, med våra krav på hur mycket man kan kräva att arbetare jobbar och till vilka löner, och krav på miljöpåverkan hade tröjan kostat en tusenlapp.

Det snackas en hel del märkning och vissa klädföretag ställer krav på sina fabriker. En framgång är att barnarbet i klädfabriker nu är ovanligt. Men arbetsförhållandena är ofta katastrofala och mycket mycket mer behövs göras. Konsumenterna är den kanske viktigaste påtryckningsmedlet vi har.

Hörrni, så här kan vi ju faktiskt inte ha det.

Vår fåfänga är inte värd mängden kläder vi köper, och den påverkan det har på människor och på miljön. Köp inte de där tre tröjorna för 150 spänn. Köp en enda kvalitetströja som håller och som ni kan använda mycket. Köp second hand. Kolla och fråga efter märkningar. På
Camino finns tips på ekologiska kläder på nätet.

Det kan det faktiskt vara värt.

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits